V sredo, 28. 3. 2018, je bilo na OŠ Sveti Martin na Muri veselo. Odvijale so se delavnice SLOVENSKI OBIČAJI, IGRE in PLES v izvedbi učiteljic slovenskega jezika in kulture: Aneje Cafuta, Polone Žalar in Nine Žnidarič v sodelovanju z učiteljico Biserko Selak iz OŠ Videm ter Društvom kmetic občine Videm. Na delavnicah so sodelovali učenci slovenščine OŠ Sveti Martin na Muri in OŠ Mursko Središće.

Mlajši učenci so bili deležni dveh delavnic na temo slovenskega ljudskega izročila. Učiteljica Aneja se je z njimi igrala stare rajalne igre, z učiteljico Biserko pa so ustvarjali rože iz papirja.

Starejši učenci so v družbi žensk iz Društva kmetic spoznavali tradicionalne slovenske jedi. Gospa Marija Kolednik Črnila jim je povedala svojo zgodbo o nastanku »tamrlija« (zloženke), ki so ga nato tudi spekli. Pripravili so namaze iz skute z različnimi dodatki (bučnimi semeni, mleto rdečo papriko …) in skuhali domače zeliščne čaje. Nato so pripravili razstavo jedi, kjer ni manjkala niti domača zaseka s čebulo. Dve delavnici pa sta pripravili učiteljici Nina in Polona.

Po zaključku delavnic je sledila prireditev za starše, ki so se odzvali v velikem številu. Po pozdravu učiteljic je spregovorila ravnateljica OŠ Sveti Martin na Muri – Petra Novinščak, ki je posebej pohvalila pouk dopolnilnega pouka slovenščine in kulture na njihovi šoli; obiskuje ga namreč čez 50 učencev. Veseli smo bili tudi obiska ravnatelja OŠ Mursko Središe – Elvisa Šarića.

Zaključili smo s prijetnim druženjem ob čaju in slovenskih tradicionalnih dobrotah.

Zaradi odličnega sodelovanja smo delavnice ponovili tudi na OŠ Petrijanec ter OŠ Cestica.

Povsod nam je bilo je zelo lepo.